Salam semua~
lama da tak update blog ni...
sibuk memanjang la~ huhu~
hari ni aku nak kongsi resepi yang memang dari minggu lepas aku nak buat,tapi baru hari ni aku dapat buat..(sebab aku ngah tensen,kalo aku tensen biasa nya aku workout @ memasak~ masak je la apa aku suka janji leh makan~ hehe!)
Menu hari ni...?
SPAGHETTI and BISCOTTI!!!!
meh sini aku kongsi resepi biscotti aku yang tak seberapa ni~ hehe! (resepi dapat dari internet gak,tapi ada gak yang aku ubah~)
BISCOTTI IRRALISHAH (nak jugak tu name aku~ hehe!)
Bahan-bahan:
- 3 1/2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 serbuk koko
- 1 sudu kecil soda bicarbonate
- 1 sudu kecil garam
- 4 biji telur
- 1 cawan gula
- 1 cawan dark chocolate chip (terpulanglah nak dark ke @ biasa)
- 1 cawan kacang (terpulang nak guna kacang apa~ Irra guna gajus)
Cara-cara:
-panaskan oven 175ยบ dalam 10 minit
-tepung gandum,serbuk koko,soda bicarbonate,garam ayak sebati.
-telur dan gula dikacau sampai kembang.
-masukkan bahan-bahan tepung yang da sebati.
-gaul sampai jadi doh (jangan terlalu lembik @ terlalu pejal,sedang-sedang je)
-letak atas dulang pembakar (buat macam doh roti,letak kertas minyak dulu)
-bakar dalam 20-25 minit
-bila da masak,keluarkan,potong biscotti dalam saiz 1-2cm.
-susun atas dulu pembakar,bakar balik dalam 10minit, ulang benda yang sama (terbalikkan)
-selesai je,boleh dimakan..hehe!
**Biscotti ni garing tau! ada orang akan ingat biscotti ni lembut...so kalau nak lembut cicah la ngan air kopi @ teh~ hehe!
STI: ni second time aku buat biscotti sebenarnya~ hihi!
2 comments:
huhu...nak wat gak..kalini besh! more improvement.. Syabas my dear.. :)
hehe! wink**
Post a Comment