BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, April 18, 2010

Biscotti IRRALISHAH~ ['',]

Salam semua~

lama da tak update blog ni...

sibuk memanjang la~ huhu~

hari ni aku nak kongsi resepi yang memang dari minggu lepas aku nak buat,tapi baru hari ni aku dapat buat..(sebab aku ngah tensen,kalo aku tensen biasa nya aku workout @ memasak~ masak je la apa aku suka janji leh makan~ hehe!)

Menu hari ni...?

SPAGHETTI and BISCOTTI!!!!

meh sini aku kongsi resepi biscotti aku yang tak seberapa ni~ hehe! (resepi dapat dari internet gak,tapi ada gak yang aku ubah~)




BISCOTTI IRRALISHAH (nak jugak tu name aku~ hehe!)

Bahan-bahan:

- 3 1/2 cawan tepung gandum

- 1 1/2 serbuk koko

- 1 sudu kecil soda bicarbonate

- 1 sudu kecil garam

- 4 biji telur

- 1 cawan gula

- 1 cawan dark chocolate chip (terpulanglah nak dark ke @ biasa)

- 1 cawan kacang (terpulang nak guna kacang apa~ Irra guna gajus)

Cara-cara:

-panaskan oven 175ยบ dalam 10 minit

-tepung gandum,serbuk koko,soda bicarbonate,garam ayak sebati.

-telur dan gula dikacau sampai kembang.

-masukkan bahan-bahan tepung yang da sebati.

-gaul sampai jadi doh (jangan terlalu lembik @ terlalu pejal,sedang-sedang je)

-letak atas dulang pembakar (buat macam doh roti,letak kertas minyak dulu)

-bakar dalam 20-25 minit

-bila da masak,keluarkan,potong biscotti dalam saiz 1-2cm.

-susun atas dulu pembakar,bakar balik dalam 10minit, ulang benda yang sama (terbalikkan)

-selesai je,boleh dimakan..hehe!


**Biscotti ni garing tau! ada orang akan ingat biscotti ni lembut...so kalau nak lembut cicah la ngan air kopi @ teh~ hehe! 


STI: ni second time aku buat biscotti sebenarnya~ hihi!

2 comments:

Ms. Amni said...

huhu...nak wat gak..kalini besh! more improvement.. Syabas my dear.. :)

irra said...

hehe! wink**