BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, November 29, 2008

Usah Sedih Berpanjangan~

Photobucket

Pasangan anda meninggalkan anda?

Atau sahabat anda yang sebelum ini bersumpah untuk bersama seia sekata mulai menjauhkan diri daripada anda?

Tentu saja anda berasa sedih hati kerana andai perkara-perkara ini berlaku kepada anda. Tidak salah bersedih hati kerana ini fitrah semulajadi manusia. Namun,andai perasaan itu dibiarkan berterusan, tidak abaik jugak untuk anda. Sebenarnya, satu-satunya insan yang akan kekal setia menempuh suka duka kehidupan bersama anda adalah anda sendiri. Disebabkan itu, pandanglah hari esok dengan rasa gembira agar hidup juga terasa nikmatnya.

lalalalaa~

unhappy smileys



Source: RAPI

Friday, November 28, 2008

Untuk yang nak gain weight (whey or weight gain???)

Photobucket

Ok... da tengok gambar kartun kat atas ni...

hahaha! 

Continue~~~~~~~

Irra baru je baca blog Kehvin Zahri blog...

Ada satu topik yang agak da lama jugak dia letak kat blog dia...

WHEY PROTEIN OR WEIGHT GAIN

Ni another information untuk sapa² yang teragak² nak beli 'Whey Protein' or 'Weight Gain'.

Ni la yang terkandung kat dalam blog dia,

Protein in general adalah asas supplement untuk:

  • membina otot
  • membaiki otot
  • memelihara otot

Untuk weight/muscle gain, anda perlu makan lebih dan training yang intensif. Makanan balanced in terms of carbs, protein & lemak (dalam nisbah lebih kurang 50:35:15) dan lain lain lagi…supplements helps tetapi we have to get the basics right jugak.

  • Whey Protein adalah supplement calorie rendah hanya dengan kandungan protein (whey) dan mungkin 1-2g carbs/lemak. Protein supplement alone will not make you gain weight.
  • Weight Gainer adalah campuran protein (whey, casein, egg dll) dan carbs ringkas (dextrose atau maltodextrin).

Mana yang lebih baik, whey protein or weight gainer?

- Hmmm kalau duit tidak menjadi halangan, weight gainer lebih sesuai kerana mengandungi kedua-duanya.
- Whey protein lebih ekonomi dan carbs (daripada gainer) bole diganti dengan carbs tempatan (roti, nasi) dll.
- Kalau anda kurang rajin makan dan beli makanan THAN weight gainer lebih sesuai kerana ia sudah mengandungi kesemuanya.
- Pun tak menjadi masalah untuk menggunakan kedua-duanya. Ambil protein sepanjang masa dan weight gainer time anda nak gain weight (dengan training yang berpatutan)
- Ingat bahawa mengambil weight gainer tanpa training yang sesuai pun tidak akan menaikkan berat badan anda.

So nanti tunggu information yang lain plak k~

Wednesday, November 26, 2008

Dilarang,Melarang,Terlarang? Haram pulak? Aduh...

Aku baru je baca blog Ninie...

Aduhai~ apa nak jadi la ngan Malaysia ni...

Dia cakap dia ada baca satu emel yang di forwardkan...

Tentang 'Bahasa Melayu"...

Aduh! free smileys Bahasa kita sendiri pun jadi masalah ke??

Kat bawah ni u all baca la sendiri 'KENYATAAN AKHBAR' yang dia baca dari emel..(aku tak tau cool smileysakhbar mana~) Time ni la LU PIKIR LA SENDIRI!

KENYATAAN AKHBAR
MAJLIS XXXXX KEBANGSAAN


Mulai 1 Januari 2009, orang beragama Islam di Malaysia dilarang menggunakan Bahasa Melayu. Ini adalah kerana banyak perkataan di dalam bahasa Melayu berasal dari bahasa Sanskrit. Hasil kajian Majlis Xxxxx Kebangsaan mendapati 37% dari perkataan-perkataan di dalam bahasa Melayu berasal dari Sanskrit. Seperti yang tuan-tuan dan puan-puan sedia maklum, Sanskrit merupakan bahasa asal agama Hindu. Ia juga di kenali di masa yang lampau sebagai "the language of the gods".

Oleh yang demikian, Majlis Xxxxx Kebangsaan berpendapat jika bahasa Melayu digunakan di dalam percakapan harian, kemungkinan besar aqidah orang Islam akan terjejas dan menyebabkan mereka menyeleweng dari ajaran Islam yang sebenar.

Oleh yang demikian, Majlis Xxxxx Kebangsaan dengan ini, secara rasminya, mengharamkan orang Islam di Malaysia dari menggunakan bahasa Melayu mulai 1 Januari 2009. Dengan terlaksananya xxxxx ini, maka : 
Dewan Bahasa dan Pustaka akan dibubarkan serta-merta 
Stesen-stesen TV and radio tidak lagi akan menyiarkan berita dalam bahasa Melayu 
Permit surat khabar berbahasa Melayu akan ditarik balik oleh Kementerian Dalam Negeri 
Orang islam di Malaysia digalakkan mempelajari bahasa-bahasa lain seperti bahasa Arab, bahasa Inggeris, bahasa Mandarin dan bahasa Tamil. 
Xxxxx ini merupakan xxxxx yang terakhir menggunakan bahasa Melayu. Selepas hari ini, semua fatwa yang akan dikeluarkan oleh Majlis Xxxxx Kebangsaan akan menggunakan Bahasa Inggeris, Mandarin and Tamil.

Majlis Xxxxx Kebangsaan
Kuala Lumpur, 24 November 2008

Lepas satu² masalah timbul...

Itu tak boleh...Ini tak boleh...

apa nak jadi weh!

Aritu pasal YOGA,nak haramkan pulak...

Kali ni 'Bahasa Melayu' lak jadi bahan...

Kita kan orang Malaysia,kena la cakap bahasa kita jugak...

Bahasa international pun penting jugak,tapi jangan sampai lupakan bahasa sendiri...

Ok! Tentang Yoga plak, aku sebulat suara tetap tak setuju dengan 'pengharaman' Yoga!

rolleye smileysrolleye smileysrolleye smileys

Yoga tu pun salah satu pergerakan senaman,ada mengeluarkan peluh (walaupun pergerakan slow tetap mencabar!forum smileys)

Kalau yoga tu disertakan dengan niat yang 'lain macam' boleh la dikatakan haram...

Ni kalau setakat pergerakan tak haram...

Siapa yang tak pernah buat YOGA tu cuba la buat! Sila buat!

'Cuba kau lihat,

cuba kau cuba,

renung ke arah YOGI,

Bila dia mengajarmu~'

[Aku ubah sikit lagu Faizal Tahir "CUBA" (pinjam jap ek Abg Faizal hehehe!mad smileys)]

Apa yang patut mereka haramkan? 

Meh sini aku listkan:

  •  Disco n Pub
  • Pusat pelacuran
  • eksport pelacuran! (nak aje aku tembak dia orang ni! pak kan aku takde lesen tembak!angel smileys)
  • Casino
  • Nombor ekor

Kalau nak diikutkan macam² la...

Malas pulak aku nak taip!

Ok!

Bersenam untuk kesihatan anda! 

Yoga pun kira senaman jugak tau! 

unhappy smileys

Tuesday, November 25, 2008

Heart Rate Monitor

Ok...

Today i want to share something with u all~

Topik arini pasal 'Heart Rate Monitor'...

A heart rate monitor senses and displays your heart rate. Walkers can use heart rate to adjust the intensity of their walk - speeding up or slowing down to stay in their chosen heart rate zone. Two walkers going the same speed may be in different zones - one barely working at all, the other near maximum and straining. As your fitness improves, you can walk faster at the same heart rate.

ECG-Accurate Monitors with Chest Strap


The most accurate heart rate monitors use a chest strap which fits snugly around your chest just below the breast. The transmitter detects the electrical activity of your heart just like an ECG. It relays this to a display, usually worn like a wristwatch, although some use earphones instead. It is important for the strap to maintain contact or you get wild readings.


Heart Monitor Features


Basic models display only your heart rate, and perhaps elapsed exercise time. With increasing price you get a variety of useful features such as: Heart rate zone alarm: Set the zone and it alerts you when you are high or low. Timers: Countdown timer, stopwatch, interval timers, clock, alarm. Calories burned. Time in zone, splits. Fitness test. Computer link. Pre-programmed workouts.


Display and Ease of Use


Besides features, shop for how easy it is to use. Can you read the numbers easily? Does it have a backlight for use in low light? Are there so many features that you will have to carry the manual to figure out how to use it each time? Are the buttons well labeled and easy to find and push?

Price


Once you have chosen which features you want, it comes down to price. Sales are common and you can find a wide variation in the price of the same model. Shop around and you may be pleased to find your dream monitor for much less than suggested retail price.

Here is the list of brand 'Heart Rate Monitor':


Photobucket

PUMA
Photobucket

POLAR
Photobucket

REEBOK
Photobucket

MIO
Photobucket

NIKE
Photobucket

TIMEX

Price of all heart rate monitor is RM 299-RM700++ (depends on the brand)
All Heart Rate Monitor must include chest strap.
p/s: I already bought Puma Cardiac (black).

Monday, November 24, 2008

Kesewelan terserlah di Kay Hell~

Huhuhu~ aku baru balik dari kl....

Pergi majlis kawen Kak Diah ngan Abg Wailid..

Aku gerak ke sana pagi Sabtu (ingatkan nak gerak ari Jumaat,tapi masing² da penat keje~)...

Sampai je kat tol Kajang tersesat~ scared smileys

Nak ker Serdang tapi termasuk kat area Cheras...mad smileys(vodoh je aku ni ek~!)

Nasib Baik ada kawan aku dok kat Cheras, die yang guide ke Serdang...Thanx AdiZai~!

So da sampai je kat Serdang aku ngan parents aku g tunggu Abg Bil kat Petronas dekat ngan uma die....

Sampai je uma Abg Bil,kiteorg di jamu ngan macam² makanan... (banyak lak tu~!)

Malam Satu tu plak Kak Wa ajak aku ngan mama g uma pengantin...

Sampai je uma pengantin,Kak Diah yang tak de keje ni dok main telinga aku...

Photobucket Kak Diah tak de keje letak butterfly kat telinga aku~!!!

Lepas tu je aku terjah bilik pengantin...

                                      ni die--> 

Photobucket
bling² la!
Esok nye (Ahad) majlis berlangsung kat Dewan Putrajaya...
Guess what i'm wearing on that day~~~ huhuhu~!
TADA!!!
Photobucket Aku pakai kebaya ngan kain lah~!!! 
Napa aku cakap camtu? Sebab selama ni kalau aku pakai kebaya mane pernah aku pakai ngan kain,pakai ngan seluar je.... huhuhu~ ni pun kalau tak kawan aku yg paksa pakai ngan kain aku tak kan pakai la babe~!
Yang ni plak gambar² pengantin ngah bersanding..

Photobucket Photobucket 

Photobucket pengantin potong kek~!

yang ni plak gambar family aku ngan pengantin...

Photobucket mama & Kak Diah

Photobucket my parents with pengantin

Ni plak gambar² candid aku ngan cousin² aku..

Photobucket aku & iqah

Photobucket aku & a'an

Photobucket macam serupa tapi tak sama... aku & the famous yoga instructor (ninie)

Balik je dari majlis tu... balik uma Abg Bil salin baju terus g merayap kat jusco la,sogo la...(planning nak g Alamanda,tapi tak g pun~ da lepak gile~)

Photobucketlihat la muka keletihanku.. (leh cover lagi tu~)

Arini kul 10pagi da gerak balik ke Jb... Sampai Jb tadi kul 1petang...

Tak terus balik tau! terus g Tesco tebrau~ alaaaa....yang baru bukak tu sebelah Jusco Tebrau...

Sampai sane terus makan dulu...jalan² kat dalam tesco...lepas da beli barang...

Aku ternampak satu kedai tu... die ade kat KL je tau... tapi kali ni da adekat JB...

Photobucket

SBREAD... alaa~ yang popular ngan roti charcoal die tu...

aku beli charcoal pandan...Lemak!

Photobucket grr~!!! berlemak gile~ tapi sedap~ HAHAHA~!

lepas da puas merayap terus balik uma....


Photobucket
lalalalala~!
Photobucket
Sewel Peace!!!
sick smileys

Thursday, November 20, 2008

MASAK CARA SIHAT

Merebus

  • Gunakan air dalam kuantiti yang tidak terlalu banyak supaya vitamin dan khasiatnya tidak hilang.
  • Apabila anda merebus sayuran, ada baiknya anda merebus setengah masak supaya ia tidak layu dan khasiatnya tidak hilang. Merebus daging memerlukan anda untuk memastikan ia benar-benar masak bagi mengelakkan bakteria atau kuman.
  • Mereus telur terlalu lama akan menyebabkan tekstur telur berubah dan kuning telur akan menjadi hitam.

Memanggang / Membakar
  • Daging harus direbus terlebih dahulu sebelum dipanggang bagi mempercepatkan proses memasak.
  • Hiris daging nipis-nipis atau buatkan fillet supaya lebih cepat masak.
  • Ayam atau daging yang hendak dipanggnag atau dibakar haruslah direndam terlebih dahulu dengan bawang putih, bawang besar, lada dan cuka.
  • Bungkuskan makanan dalam kertas timah supaya tidak terkena asap.
  • Elakkan meletak makanan yang hendak dipanggang di atas arang yang baru menyala dan berasap. Tunggu sehingga arang menjadi kemerah-merahan atau menjadi bara.
  • Bagi memastikan makanan masak rata, alihkan kedudukan makanan secara kerap.
  • Gunakan alat pemanggang elektronik berbanding alat tradisional. Sekiranya anda masih mahu menggunakan alat tradisional, pilih pemanggang yang mempunyai redai dan jauh daripada arang atau bara.

Mengoreng
  • Pastikan minyak betul-betul panas supaya makanan yang digoreng tidak menyerap terlalu banyak minyak.
  • Jaga suhu minyak supaya tidak terlalu panas. Minyak akan menjadi betul-betul panas sekiranya ia mula mengeluarkan asap. Sekiranya makan yang digoreng ketika suhu minyak panas, maka ia kehilangan protein.

Tuesday, November 18, 2008

Kak Diah da KAHWIN!!!!!

Last Saturday Kak Diah kawen....

huhuhu~ 
da sah jadi isteri kepada Abg Wailid....
ni antara gambar masa die nikah aritu sabtu aritu...


Photobucket Kak Diah lepas make-up...(lain siot~!!!)

Photobucket yang ni plak masa Tok Kadi bagi penerangan...(time ni aku plak yang seram sejuk...vodoh ni~!)

Photobucket Mak Edah sebak ditenangkan Mak Jun....(Mak Edah~ rileks~ jangan nangis sgt nanti mata bengkak~)

Yang kat bawah ni plak pic die masa bersanding...
aku tak amik byk sgt....:P



Photobucket pic tersenget la...huhuhu~

Ramai gak la datang masa majlis kawen Kak Diah...( masa aku ntah macam mane ek??? takut plak aku~!!!! waaaaaa!!)
 Yang berikut ni plak pic masa sebelum aritu sabtu... 
Ari nak merewang~~~~ lalalala~
macam2 aksi... (depan pelamin plak tu!!!) huahuahua!

Photobucket aku & ninie

Photobucket aksi USTAZ terlampau wat yoga... hahaha!

Sebelah malam lak seisi berinai (aku pun pakai la jugak inai~ da terkena!)
lepas da inai kan si pengantin perempuan,makcik aku,saudara mara aku semua dok hulur tangan nak wat inai jugak...
yang dok pakai inai aku ngan Ayiet...
boleh tahan merah la kaler merah inai tu...(pakai yang tube punye~)

Ni plak barang hantaran pihak perempuan ngan pihak lelaki...

Photobucket

So lepas seminggu berlangsung kat rumah pengantin perempuan,nanti pergi ke Putrajaya pulak...
 
(Lepas ni giliran sape plak yang kawen ek~??? jadi tanda tanye ni.....~ aku? NO! NO! NO! hehehe!)

Thursday, November 13, 2008

Keje~ Makan~ Hantaran~

Hari ni aku datang keje agak awal...
Da tu PT aku cancel...
It's ok~ aku tak kisah~ aku lepak je kat gym,then Kak Huda ajak join die cari hadiah utk kawan die baru pas dapat baby~ (mesti comel anak die..huhuhu! nak baby gak~!!!!)
Lepas tu petang Kak Nurul lak ajak makan kat kedai sebelah pat keje aku...



"7SPICE"




Photobucket Abang (aku tak tau name die ape) & Kak Nurul

Kat situ kiteorg order Nasi Beriani...
Orang India rupenye kalau makan boleh tahan banyak....BIG PORTION~!!!!!

Photobucket aku dapat habiskan separuh je~

Lepas abis makan dieorg serve kan dessert...
Aku luper plak nak tanye ape name dessert tu...
Dessert tu dibuat gunakan badam,susu and etc....
Manislah!!!
Yang kat bawah ni plak toilet dieorg (toilet pun aku nak captured gak ek~ tak de keje tul aku ni~):
Photobucket Photobucket

Abis keje je balik uma wat hantaran Kak Diah...
ni die~~~~~~~~~~~ (ni je yang aku wat~)
TA DA~!!!!!!!
Photobucket (aku tak tau nak bagi name ape....hahaha!)

Photobucket burung kiss²...hehehe!!!

Sok da gerak g pontian....
Kak Diah nak kahwin~!!!!!!! lalalala~!!!!!!
huhuhu~!
pang! pang!!! pang!!!! kompang~ kompang~ kompang~!!!
huhuhu~!!!!!

15 November 2008
Majlis Perkahwinan
Nadiah Hj. Ahmad Zawawi
&
Khuwailid Mohamed Ibrahim