BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, November 28, 2008

Untuk yang nak gain weight (whey or weight gain???)

Photobucket

Ok... da tengok gambar kartun kat atas ni...

hahaha! 

Continue~~~~~~~

Irra baru je baca blog Kehvin Zahri blog...

Ada satu topik yang agak da lama jugak dia letak kat blog dia...

WHEY PROTEIN OR WEIGHT GAIN

Ni another information untuk sapa² yang teragak² nak beli 'Whey Protein' or 'Weight Gain'.

Ni la yang terkandung kat dalam blog dia,

Protein in general adalah asas supplement untuk:

  • membina otot
  • membaiki otot
  • memelihara otot

Untuk weight/muscle gain, anda perlu makan lebih dan training yang intensif. Makanan balanced in terms of carbs, protein & lemak (dalam nisbah lebih kurang 50:35:15) dan lain lain lagi…supplements helps tetapi we have to get the basics right jugak.

  • Whey Protein adalah supplement calorie rendah hanya dengan kandungan protein (whey) dan mungkin 1-2g carbs/lemak. Protein supplement alone will not make you gain weight.
  • Weight Gainer adalah campuran protein (whey, casein, egg dll) dan carbs ringkas (dextrose atau maltodextrin).

Mana yang lebih baik, whey protein or weight gainer?

- Hmmm kalau duit tidak menjadi halangan, weight gainer lebih sesuai kerana mengandungi kedua-duanya.
- Whey protein lebih ekonomi dan carbs (daripada gainer) bole diganti dengan carbs tempatan (roti, nasi) dll.
- Kalau anda kurang rajin makan dan beli makanan THAN weight gainer lebih sesuai kerana ia sudah mengandungi kesemuanya.
- Pun tak menjadi masalah untuk menggunakan kedua-duanya. Ambil protein sepanjang masa dan weight gainer time anda nak gain weight (dengan training yang berpatutan)
- Ingat bahawa mengambil weight gainer tanpa training yang sesuai pun tidak akan menaikkan berat badan anda.

So nanti tunggu information yang lain plak k~

1 comments:

Don Karldon said...

irra..kal nie skinny la..berat badan dlm 55kg..

nak tambah berat badan..

so,what Ur suggestion?

kal tanya instructor..dia kata kene pergi gym+minum weight gain nyer air..

rasanya..cam mahal jer..

kalo kal cuba gak..result (badan naik) paling cepat tu biler?


*reply kat shout kal yer..